prep time 10 minute(s) cook time 20 minute(s) total time 30 minute(s) yield 4 serving(s)
Tips
Saya punya style untuk buat sambal belacan, kena masak dulu bahan baru tumbuk baru lah mr.hubs kata yumyum.
Ingredients
1 packet bihun
(beli yang sesuai untuk beberapa orang makan, ada jenis 1 packet untuk dua orang je)
(beli yang sesuai untuk beberapa orang makan, ada jenis 1 packet untuk dua orang je)
*1 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
3 tangkai batang celery
1/2 ikat daun bawang
1/2 ikat daun sup
Bawang goreng
(Saya beli yang segera punya, letak bile nak makan)
Meatball
(Saya beli sepacket 500gm tapi guna sikit je, sekali makan letak 4/5biji)
Sos
Satu sudu kicap ABC
(Guna masa nak makan)
Satu sudu sos cili ABC
(Guna masa nak makan)
7 tangkai cili padi
7 tangkai cili merah
3 biji bawang merah
1/2 inci belacan
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
3 tangkai batang celery
1/2 ikat daun bawang
1/2 ikat daun sup
Bawang goreng
(Saya beli yang segera punya, letak bile nak makan)
Meatball
(Saya beli sepacket 500gm tapi guna sikit je, sekali makan letak 4/5biji)
Sos
Satu sudu kicap ABC
(Guna masa nak makan)
Satu sudu sos cili ABC
(Guna masa nak makan)
7 tangkai cili padi
7 tangkai cili merah
3 biji bawang merah
1/2 inci belacan
Instructions
Bihun rendam dengan air paip sementara dan biar seketika.
Kemudian siapkan bahan sup. blend bahan bertanda, yang sayur semua hiris kecil2.
Panaskan 4 sudu minyak dan tumis bahan blend sehingga bertukar warna kemudian masukkan air serta batang celery, dan juga meatball. Masak dalam 20 minit sehingga daging meatball masak dengan baik.
Untuk sambal belacan, bahan2 nya hendaklah dibasuh dan bawang merah hendah dibelah dua. Setelah tu goreng sekejap dalam 2 minit. Angkat dan tumbuk. Tumbuk bersama satu sudu teh garam kasar, dan satu sudu teh gula.
Akhir sekali tutup api sup dan boleh dihidangkan bersama bihun dan bahan topping nya daun bawang, daun sup dan juga bawang goreng. Jangan lupa makan bersama sos nya.
Bihun rendam dengan air paip sementara dan biar seketika.
Kemudian siapkan bahan sup. blend bahan bertanda, yang sayur semua hiris kecil2.
Panaskan 4 sudu minyak dan tumis bahan blend sehingga bertukar warna kemudian masukkan air serta batang celery, dan juga meatball. Masak dalam 20 minit sehingga daging meatball masak dengan baik.
Untuk sambal belacan, bahan2 nya hendaklah dibasuh dan bawang merah hendah dibelah dua. Setelah tu goreng sekejap dalam 2 minit. Angkat dan tumbuk. Tumbuk bersama satu sudu teh garam kasar, dan satu sudu teh gula.
Akhir sekali tutup api sup dan boleh dihidangkan bersama bihun dan bahan topping nya daun bawang, daun sup dan juga bawang goreng. Jangan lupa makan bersama sos nya.
Selamat mencuba !
No comments:
Post a Comment