Tuesday, 18 August 2015

nanchos with bolognese sauce

Dulu zaman anak dara suka melepak tempat yang rileks, ada music jazz.. Blablabla.. Hehe bile pegi je mana restauran & bar, saya akan order menu ni "nanchos" . Ni masak time dah kawen la.. Jumpa keropok nanchos dekat Giant, tu yang plan nak masak nanchos je untuk makan malam kami. Ok jum try!


      prep time 10 minute(s)     cook time 10 minute(s)     total time 20 minute(s)    yield 1 serving(s)

Tips

Untuk dapatkan bau dan rasa yang enak untuk membuat sos bolognese kena guna bawang holland. 
Batang celery pula ada khasiatnya dan juga bagi menaikkan serta melazatkan rasa bolognese sos.
Kalau nak rasa agak herbs2 sikit, letak la parsley, rosemary or tyhme ke yang mudah didapati dimpasaran.

Ingredients

100 gram keropok nanchos
100 gram daging cincang
1 tangkai batang celery
*1/2 biji cili capsicum
*1 biji bawang holland
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
10 tangkai cili kering
1 tin / botol sos bolognese Tradisional
(Boleh juga guna sos bolognese mushroom dll)
3 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
3 sudu teh garam dan gula




Instructions

Basuh daging cincang bersih2 dan letak tepung beras bagi menhilangkan hanyir daging. Biar seketika dan buat bahan lain.

Cincang dan potong dadu bahan yang bertanda. Blend cili kering. Hiris batang celery.

Panaskan minyak, tumis bahan bertanda dahulu sehingga bertukar warna kemudian masukkan cili kering. Setelah bahan tumisan masak, masukkan semua sos diatas dan juga garam serta gula.masukkan sedikit air supaya tak nampak begitu pekat. 

Kemudian masukkan herbs seperti rosemary, parsley dan juga thyme. Kalau tak de tak letak pun tak pe. 

Daging cincang di bilas bersih, Masukkan dalam pan dan biarkan seketika sehingga masak. 

Setelah siap boleh la dihidangkan bersama Nanchos. Jika creative, boleh la dihiaskan pinggan tu dengan sedikit grill vege. 



Selamat mencuba ! 

No comments:

Post a Comment