Tuesday, 18 August 2015

Kway teow kungfu

Masakan ni adalah masakan yang lepas sebelum saya rajin menaip di blog masakan saya ni. Kami sekeluarga gemar dengan sup, so saya hari2 kena organise apa menu sup nak buat, mr.hub kalau dapat sup memang menhirup kuah je keje nya! Kali ni entry saya adalah kway teow kungfu. Jum check it out!

      prep time 10 minute(s)     cook time 15 minute(s)     total time 25 minute(s)    yield 4 serving(s)

Tips

Untuk mendapatkan bau yang menarik masa makan nanti, bawang putih yang diketuk di masukkan kedalam minyak sebelum start goreng kway teow.

Ingredients

Goreng kway teow
1 bungkus kway teow basah
1 ulas bawang putih
5 sudu kicap cair
1 sudu kicap pekat
3 sudu minyak masak

2 slices ayam fillet
1 packet fish ball
(Saya guna sepacket sebab mr.hubs hantu fish ball)
2 keping fish cake
1 batang carrot
1/2 cauliflower
1/2 ikat sawi
4 ulas bawang putih
1 1/2 white pepper
2 biji telur
3 sudu tepung jagung
1 sudu kicap cair




Instructions

Kway teow di bilas dan gaul dengan kicap cair dan kicap pekat. Bawang putih diketuk sekali je kemudian panaskan kuali dan minyak, masukkan bawang putih tu sehingga naik bau lepas tu goreng kway teow sehingga garing, angkat dan ketepikan sementara waktu.

Isi ayam basuh bersih2 dan cuci bersama tepung beras supaya hilang bau hanyir ayam. Setelah tu gaul kan dengan white pepper dan goreng. Setelah angkat ayam yang digoreng, goreng pula fish ball, dan fish cake. Fisha cake tu sebelum goreng potong la ikut citarasa masing2. 

Part gorengan settle. Now, masukkan minyak dalam 2 sudu besar makan kedalam periuk, tumis bawang putih sehingga naik baunya. Dan masukkan air sebanyak 4 gelas beserta kicap cair.

Masukkan juga isi ayam, fish ball dan fish cake serta sayur2 tu kedalam kuah. Masukkan kiub ayam dan garam secukup rasa, masukkan tepung jagung yang telah dicairkan bersama sedikit air , kacau sementara dan masukkan telur semasa kuah sedang didih. 

Tutup api dan siap untuk dimakan! 


Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment