Monday, 17 August 2015

Kimchi halalan toiyiba



      prep time 10 minute(s)     cook time 10 minute(s)     total time 20 minute(s)    yield 1 serving(s)

Tips

Untuk dapatkan kimchi yang sedap dan berkhasiat,kena perap lagi lama sekurangnya 2 bulan keatas. Ada setengah orang perap sampai 2 tahun. 

Bila dah ready untuk makan, boleh la sediakan daging, daun bawang, tauhu untuk buat sup kimchi. 


Ingredients

1 ikat kobis cina
1 batang lobak merah sebab saya xsuka lobak putih
Segenggam garam


Sos kimchi


*6 tangkai cili kering
*6 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1 biji bawang holland
Sedikit garam
Sedikit gula
5 sudu sos ikan


Instructions

Potong kobis sederhana kecil. Potong agak2 macam gambar di atas tu.
Potong panjang jadikan slices lobak merah. Setelah tu rendam dengan air garam 2 jam.

Sementara tu buat sos kimchi pula,
Bahan untuk sos kimchi, semua  yang bertanda tu blend. Kemudian masukkan garam, gula, sos ikan.

Setelah 2 jam rendam kobis cina, toskan dan bilas sehingga tiada rasa masin. Kemudian sediakan bekas, susun kobis dan lobak merah ke dalam bekas tersebut dan siram sos kimchi. Boleh la disimpan di dalam freeze beberapa bulan ye. Ada yang seminggu dua dah boleh di makan. Bagi saya, saya lebih suka lama2 sebab hasilnya sedap.



Selamat mencuba ! 

No comments:

Post a Comment