Poppia apa ni? Huhu
Ni poppia pisang namanya. My FIL yang ajarkan masa dia datang sandakan dengan MiL sebelum ni. Huhu comel je. Sweet je tengok FiL buat poppia ni time tu. hehe untong MiL u noe.. (;
Seriously memang tak pernah terfikir pun nak buat inti apa untuk dalam poppia ni. Masa dengar kata nak buat poppia pisang muka saya dah terkejut. Selama ni duk dengar je famliy in law duk cakap pasal poppia pisang sedap la apa la. Saya buat dunno je sebab tak pernah makan kan. Malas la amik port sangat memula. Lagipun setiap kali dorg cakap tu selalu bz. Haha
Now dah reti camne nak buat.
Saya tanya gak fil ni, mana belajar buat ni? Katanya masa dalam service tentera dulu time bujang2 kena g overseas so kat sana la belajar. Pandai masak jugak la kira nya fil ni. Walaupun bukan semua reti. Yang saya tahu, nasi goreng die...perghhh. Sedap ooo. So far pernah makan dua ni la yang sedap. Nasi goreng dan poppia pisang.
prep time 15 minute(s) cook time 5 minute(s) total time 20 minute(s) yield 1 serving(s)
Tips
Kata fil, kalau masaknya kena api slow, kena masak jangan sampai warna nya macam poppia inti sayur tu, kena warna putih cam diatas.
Bagi yang suka manis dan rasa nak kaki tu kena potong awal boleh la letak gula lebih lagi. Haha
Pisang dah manis. Gula letak sedikit je bagi yang tak sukakan manis.
Untuk lekatkan kulit poppia, fil letak telur. Tapi aku suka letak tepung gandum lagi. Yang sebenarnya kalau letak ada la rasa cam telur sikit. Sedap juga.
Pisang lain boleh diguna, cuma tak sesedap pisang abu ni. Sebab abu ni bila buat poppia pisang dia tidak akan berair macam pisang lain. Mil pernah cuba guna macam2 pisang dah sebelum ni. Memang tak kan jadi. Pisang abu jugak kena ngan poppia ni.
Bagi yang suka manis dan rasa nak kaki tu kena potong awal boleh la letak gula lebih lagi. Haha
Pisang dah manis. Gula letak sedikit je bagi yang tak sukakan manis.
Untuk lekatkan kulit poppia, fil letak telur. Tapi aku suka letak tepung gandum lagi. Yang sebenarnya kalau letak ada la rasa cam telur sikit. Sedap juga.
Pisang lain boleh diguna, cuma tak sesedap pisang abu ni. Sebab abu ni bila buat poppia pisang dia tidak akan berair macam pisang lain. Mil pernah cuba guna macam2 pisang dah sebelum ni. Memang tak kan jadi. Pisang abu jugak kena ngan poppia ni.
Ingredients
5 lapis kulit poppia
3 ulas Pisang Abu Kel*£g
(orang india marah kalau sebut, jadi yang mana taw tu paham sendiri udah la ye)
3 sudu Tepung gandum
5 keping Cheese
5 sudu teh gula putih atau gula merah
3 ulas Pisang Abu Kel*£g
(orang india marah kalau sebut, jadi yang mana taw tu paham sendiri udah la ye)
3 sudu Tepung gandum
5 keping Cheese
5 sudu teh gula putih atau gula merah
Instructions
Pisang abu belah tengah jadi dua.
Tepung gandum letakkan sedikit saja air sebab bila pekat boleh la lekat. Kalau cair mana gaya nak
pekatnya ye idak?
Sediakan bahan semua di atas baru la boleh buat satu per satu. Mula2 letak pisang atas kulit poppia, atas pisang letak satu sudu teh gula dan juga cheese. Gulung kan macam gulung poppia.
Setelah siap, panaskan minyak dalam kuantiti yang sedikit. Anggaran dalam 4 sudu besar minyak.
Goreng dengan api yang slow sahaja. Jangan terlalu garing, atau warna keperangan. Biar sekata warna nya seperti gambar diatas.
Selamat mencuba!
Pisang abu belah tengah jadi dua.
Tepung gandum letakkan sedikit saja air sebab bila pekat boleh la lekat. Kalau cair mana gaya nak
pekatnya ye idak?
Sediakan bahan semua di atas baru la boleh buat satu per satu. Mula2 letak pisang atas kulit poppia, atas pisang letak satu sudu teh gula dan juga cheese. Gulung kan macam gulung poppia.
Setelah siap, panaskan minyak dalam kuantiti yang sedikit. Anggaran dalam 4 sudu besar minyak.
Goreng dengan api yang slow sahaja. Jangan terlalu garing, atau warna keperangan. Biar sekata warna nya seperti gambar diatas.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment