Monday, 17 August 2015

shakshouka


      prep time 5 minute(s)     cook time 5 minute(s)     total time 10 minute(s)    yieldserving(s)

Tips

 masak dalam api yang sederhana saja. 

Ingredients

*4 biji Tomato buah
*1 biji bawang holland
*1 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1 biji Cili capsicum 
3 biji telur
4 sudu Sos tomato
1/2 sudu sos tiram
1/2 sudu sos cili
1 sudu teh black pepper
1 sudu Parsley




Instructions

Potong bahan yang bertanda kecil2 , panaskan kuali dan minyak, kemudian tumis bahan yang bertanda sampai naik bau, lepas tu, masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, black pepper, garam sikit je, jangan banyak nanti masin pula, agak dalam secubit dua camtu la..

Kemudian perlahankan api, pecahkan beberapa telur atas pan tu lepas dah pecah kan telur jangan usik apa2 biarkan camtu sehingga nampak macam dah masak. Macam mana nak tahu dah masak ke belum? Agak2 je kalau telur tu dah keras cam telur dadar je rupanya maknanya dah la tu. refer gambar balik, lebih rupa tu la kalau nak masak ye. 

Akhir sekali letak topping daun parsley. Siap untuk makan dalam pan tu juga! Hehe lebih kurang cam makan pizza la hidang pan atas meja. 




Selamat mencuba ! 

No comments:

Post a Comment